vineri, 28 ianuarie 2011

lupii


Cea mai mare specie din familia cainilor si una din cele sapte care formeaza ordinul carnivorelor, specia lupului este cea mai raspandita dintre mamiferele care traiesc in prezent. Avand o statura de 100-150 cm si o greutate cuprinsa intre 12 si 80 de kg, lupul este unul dintre animalele cele mai inteligente si adaptabile.

Are aspectul asemanator cu al unui caine, ochii rotunzi, coada groasa si un bot alungit, in care se ascund colti puternici

Vaneaza diverse vietati, de la rozatoare si insecte pana la animale mari ca elanul, bizonul sau boul moscat. Este raspandit in Canada, Alaska, Europa Estica si Centrala, Rusia, Siberia, Peninsula Scandinava, Orientul Apropiat si Asia Centrala.


Lupii sunt una din putinele specii de animale care se gasesc pe tot cuprinsul globului, lupii care traiesc in Romania fac parte din categoria Lupilor Europeni.


Lupii traiesc in haite, bine organizate, conduse de un mascul – liderul alpha.


Fiecare haita traieste pe unteritoriu bine determinat dar, pentru a vana, adesea parcurg distante foarte lungi in cautarea prazii. Pot ucide animale de pana la 10 ori mai mari ca greutate si dimensiune decat ei, sunt carnivori prin definitie si animale foarte puternice; caprioarelesi elanii (in regiunile unde acestia traiesc) sunt hrana lor favorita. Lupii Europeni mananca si animale mult mai mici decat ei, cum ar fi soarecii sau sobolanii; din cauza scaderii numarului animalelor salbatice au inceput sa vaneze animale domestice aflate in apropierea padurilor – cai, bovine, chiar si caini.


Perioada de imperechere la lupi are loc in primele luni ale anului, ianuarie - martie, perioada de gestatie dureaza 7 saptamani; puii sunt nascuti vii, intr-un culcus special amenajat, ferit de ochii celorlalte animale de prada aflate in padure. Responsabil cu hrana puilor si a mamei este seful haitei (liderul alpha) care, in aceasta perioada, vaneaza singur; prada este adusa la cuib de catre tatal lup ori intreaga, taras, ori rupta in bucati mici, in propriul stomac – pentru a putea transporta in siguranta hrana catre pui, lupul o inghite si apoi o regurgiteaza, semidigerata, la sosirea in cuib.                      





P.S. cititi cartea ,,Colt Alb'' este o carte interesanta despre lupi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu